Eind november 2017 organiseerde onze Stichting in ’t Keerhoes een schilderijententoonstelling. De reacties van de bezoekers aan deze tentoonstelling waren bijzonder positief. Daarom wil de redactie deze Kroniek afsluiten met foto’s van vier schilderijen die vanwege gebrek aan ruimte niet geëxposeerd konden worden.
Boerderij van Pieke en Kolla Bemelmans

Boerderij Pieke en Kolla Bemelmans (geschilderd door Ton Lourens)
Centraal en daardoor prominent afgebeeld is de boerderij van de gebroeders Pieke en Colla Bemelmans in de Kerkstraat. De boerderij dateerde vanaf midden 19de eeuw. Markant herkenningspunt is de nis links van de twee benedenramen. In deze nis werd in vroeger tijden tijdens de Sacramentsprocessie het Allerheiligste uitgestald.
De boerderij is afgebroken rond 1970-1971. Op de vrijgekomen plek zijn twee woningen gebouwd (Kerkstraat 19 en 21).
De kunstschilder is Ton Lourens (1938 – 2007). Over hem en zijn vader Ben (1910-1987) is bij gelegenheid van de schilderijententoonstelling in 2017 een artikel in kleur verschenen in de Keerder Kroniek, jaarboek 2016/2017, jrg. IXX-XX, blz. 124-139.
Smederij van Wöllem Brouwers
Afgebeeld is de smederij van Wöllem Brouwers (1866-1944). Die was gevestigd aan de Rijksweg thans nr. 86. Het gebouw dateert uit 1874. Twee van zijn dochters (Sophie en Tien) hebben decennialang in het ouderlijk huis (naast de smederij) een café geëxploiteerd (Beej Sophie en Tien van Wöllemke). Smidse annex café was een situatie die in elk dorp voorkwam, want terwijl de smid het paard besloeg kon de boer zijn dorst lessen. Ook was het een pleisterplaats voor menig Keerdenaar om een dröpke te drinken, een kaartje te leggen of een gezellig uurtje door te brengen. Omdat het café wat buitenaf lag, deed de mannelijke jeugd van Keer hier – weliswaar in de keuken – zijn eerste café-ervaring op.

Smederij van Wöllem Brouwers (geschilderd door Anneke Schiepers-Brouwers)
Het schilderij is van Anneke Schiepers-Brouwers, een kleindochter van Wöllem. Zij schildert als hobby. Haar grootvader is geportretteerd terwijl hij aan het werk is.
Boerderij Daemen – van de Bosch
Deze op het schilderij afgebeelde boerderij ligt aan de Rijksweg (thans nr. 46). Ze is voor een deel opgebouwd uit materialen afkomstig van een boerderijtje dat in 1825 moest wijken voor de aanleg van de Rijksweg. De eigenaresse, de ongehuwde Helena Wijzen, bouwde haar nieuwe boerderij evenwijdig aan de nieuwe Rijksweg.

Boerderij Daemen – van de Bosch (geschilderd door Hub Lemmens)
Het boerderijtje heeft in de 19de eeuw als herberg gefunctioneerd. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt het in de volksmond “’t spookhuis” genoemd, omdat kwade tongen beweerden dat er een spook rondwaarde.
De schilder is Hub Lemmens. Hij was vele jaren hoofd der school in ons dorp. Zijn hobby’s waren de natuur, heemkunde, dialect en schilderen. Hub overleed in februari 2018 op 97-jarige leeftijd in Gulpen.
Keerder dorpsgezicht
Aquarel van dit typisch Keerder dorpsgezicht met de oude kerktoren, de naastgelegen Meusenhof en de waterput.

Keerder dorpsgezicht (geschilderd door Math Coumans)
De schilder is onze dorpsgenoot Math Coumans (1939-2007). Beroepshalve was Math vertrouwd met technisch schetsen toen hij in de jaren zeventig in zijn vrije tijd begon met pen- en houtskooltekeningen. Dat hij aanvankelijk koos voor zwart-wit had met zijn kleurenblindheid te maken.
Begin jaren tachtig begon hij te experimenteren met olieverf. Een aantal jaren later ging hij aquarelleren. Hij kreeg les van Emilia Hauser (Eckelrade). Door haar begeleid is hij in de natuur gaan schilderen. Math’s adagium was: “ik hoef niet per se naar de Provence of Toscane om mijn plekjes te vinden, die zijn er in ons Heuvelland genoeg. “
Een hoogtepunt voor Math Coumans vormde het verzoek in 2004 om zijn werk in het gemeentehuis te exposeren.