Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat het Sint-Annakoor werd opgericht. Een koor dat niet aan de weg timmerde en in de luwte haar werk deed. Een halve eeuw lang luisterden de dames alle begrafenissen en huwelijken in de kerk op. Reden om eens achterom te kijken.
Zangkoren
Tot ver na de Tweede Wereldoorlog was het kerkkoor een mannenaangelegenheid; vrouwen kwamen niet aan bod. Het gemis van sopranen (hoge vrouwelijke zangstemmen) bij het koor werd gecompenseerd door de kräölkes, jongens van acht tot een jaar of veertien, die samen met de volwassen mannen de diensten opluisterden. Het was nog de tijd dat de priester met de rug naar de gelovigen de H.Mis opdroeg, dat de gebeden in het Latijn waren en dat mannen, vrouwen en kinderen gescheiden in de kerk zaten. Wel werd in 1950 door pastoor Frissen het Maagdenkoor opgericht, maar dit koor was alleen actief tijdens processies.
Zangkoor Jubilate Deo
Op 1 november 1961 wordt het zangkoor Jubilate Deo opgericht. Een paar jaar later, februari 1964, gaat het koor samen met het dameskoor Gaudeamus. Eind jaren zestig ontstaat er onenigheid tussen het kerkbestuur en Jubilate Deo. Het koor vertrekt naar het Missiehuis waar het tot 2014 regelmatig Eucharistievieringen opluistert. Vanaf het begin is Jo Ramakers de directeur, zoals de dirigent bij het koor genoemd wordt.
Een nieuw dameskoor
Terug naar de jaren vijftig: ons dorp was toen nog stevig agrarisch ingekleurd. Veel leden van het koor konden nog over hun eigen tijd beschikken en zich gemakkelijk vrijmaken om op een doordeweekse voormiddag een huwelijksmis of een begrafenis op te luisteren. Maar stilaan namen de agrarische activiteiten in het dorp af en gingen steeds meer mannen buiten het dorp werken. Pastoor Wolfs had steeds meer problemen om door de week tijdens uitvaartdiensten en huwelijksmissen voldoende zangers bijeen te krijgen om die vieringen goed te kunnen opluisteren.

Dameskoor 1973. Zittend vanaf links: Anna Spronck †, Sophie Weusten †, Anna Bessems †, dirigent Odekerken †, Bertha Bemer †, Lies Bessems †, Dorien van Dooren †, Trinette Roebroeks. Staande vanaf links: Kitty Decker, Lies Stassen †,Lucie van Wissen †, Paula Vroemen, organist Jan Vollers †, Ria Werker †, Maria Coolen †, Sophie Beckers †, Bertien Moermans †, Sophie Vliegen †, Jeanne Gorissen, Annie Bessems †.
Pastoor Wolfs was geboren in Eijsden in 1910 waar zijn vader gemeentesecretaris was. Later werd hij burgemeester van Sint-Geertruid. Na zijn priesterwijding in 1936 was hij in Maastricht in twee verschillende parochies kapelaan en vervolgens bouwpastoor in Guttecoven. In 1967 wordt Wolfs tot pastoor in onze parochie benoemd. Na zijn emeritaat in 1975 blijft hij in ons dorp wonen (Sint-Blasiushof 4). Pastoor Wolfs overlijdt in 1989.
De start
In 1968 begon pastoor Wolfs met twintig dames, die ofschoon ze huisvrouw waren, vaak nog met kleine kinderen, toch bereid waren een koor te vormen. Als leidster fungeerde Lies Bessems. Pas wanneer het koor haar derde lustrum viert (1994) wil een aantal leden en het kerkbestuur wat verenigingsstructuur in het koor aanbrengen en worden statuten en een huishoudelijk reglement opgesteld. Beslist wordt dat een keer per jaar een jaarvergadering wordt gehouden en dat bestuursleden gekozen worden. Het duurt echter weer ruim tien jaar voordat die statuten notarieel worden vastgelegd.

Dameskoor op receptie in Bemelen,1975. Vanaf links: Bertha Bemer †, Anna Ackermans †, Jeanne Gorissen, Sophie Vliegen †, Lies Bessems †.
De naam Sint-Annakoor
In eerste instantie werd het koor gewoon ‘Dameskoor” genoemd. In de volksmond vaak gekscherend het BH-koor, omdat het speciaal was opgericht om begrafenissen (B) en huwelijken (H) op te luisteren. Toen in de jaren tachtig bleek dat een groot deel van de dames Sint-Anna als hun patrones hadden, werd de naam Dameskoor gewijzigd in Sint-Annakoor.

Soms werden ook dames van het Sint-Annakoor ‘ingehuurd’ voor andere werkzaamheden voor de kerk, zoals kerk poetsen, paamtekskes knippen en zoals op deze foto kroedwösj maken.
Vanaf links: Mia van de Ven, Lène Severijns †, Annie Purnot, Gusta Lacroix en Lucie van Wissen †.
Uitstapjes
Een keer per jaar werd een bus gehuurd en gingen de dames op stap; naar België (Brussel, Brugge en andere steden) of naar Duitse steden. Bij de trip naar Brüll hadden ze de pech, dat de stad gedeeltelijk was afgesloten in verband met het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Bij de thuisreis van het bezoek aan Köningswinter zaten sommige dames half-beschonken in de bus alleen al van de geur van de wijn. Ook gebeurde het weleens dat iemand vermist (verdwaald) was als de bus moest vertrekken, dan was paniek alom.
Zilveren bestaan
Toen het koor 25 jaar bestond was er een feestdis gepland, maar die is niet doorgegaan omdat twee zonen van twee dames van het koor kort van tevoren overleden.
Repetitielokalen
Als repetitielokaal fungeerde de peuterspeelzaal, toen een houten gebouwtje in de Limburgerstraat tussen ’t Keerhoes en de Pastoor Frissenstraat. Ook in het Keerhoes en in de kelder van het toenmalige gemeentehuis op het Raadhuisplein wordt gerepeteerd. Uiteindelijk gaat men op de kleine oksaal in de kerk oefenen.

Voorste rij vanaf links : Riet Vandendyck † , Lène Severijns †, Annie Luyten, Annie Bessems †.
Achterste rij vanaf links: Sonja Braeken †, Lucy van Wissen †, Fia Roebroeks †.
Dirigent: Giel Pleijers † en organist Harrie Loontjens.
Organisten en dirigenten
Jan Vollers ((1935-1997) uit Bemelen en Heinrich Johann Odekerken (1902-1986) waren de eerste organist en dirigent. Odekerken was toen een kersverse inwoner van ons dorp. Later fungeerde Armand van der Mullen (1914-1998), huisschilder uit Eijsden als dirigent. Vervolgens heeft Giel Pleijers (1935-2012) vele jaren het koor geleid. Giel was oud-gemeentesecretaris van Noorbeek: in het begin van zijn dirigentschap woonde hij daar ook. Later kwam hij met veel plezier in ons dorp wonen.
Jaap Menten beroepsmuzikant uit Maastricht volgde Giel op. Toen Jaap naar Zeeland verhuisde was korte tijd Jan Spits uit Ransdaal dirigent; maar dat was niet zo een geweldig succes. Hij werd opgevolgd door Anca Moldovan van oorsprong Roemeense, die in Keer woonde. Zij bekleedt deze functie nog steeds tot volle tevredenheid van de zangeressen en het kerkbestuur.
Verder kon het koor over een tweetal reserve-organisten beschikken Harrie Loontjens en Harry van Trier (†).

Dirigent: Armand van der Mullen (†).
Voorste rij: Fieny Beckers, Paula Vroemen, Lucy van Wissen (†), Annie Purnot, Marie Roebroeks (†). Achterste rij: vanaf links: Annie Luyten, Anna Bessems (†), Dorien van Dooren (†), Fia Roebroeks (†), Anna Spronck (†), Lies Bessems(†), Nan van Trier.
Ook op zaterdagavond
Een jaar of twintig geleden kwam het verzoek om op een aantal zaterdagavonden per maand de Eucharistieviering op te luisteren. Ook deed men sinds die tijd steeds vaker een beroep op het dameskoor om ook bij andere gelegenheden acte de présence te geven, zoals kerstconcerten in de kerk, de Bronkprocessies en de jaarlijkse herdenking van de gefusilleerde Belgische verzetsstrijders op Hierebèrreg.

Sint-Annakoor, augustus 2019.
Voorste rij vanaf links: Annelies Nelissen, Marie-Térèse Veldman, Annie Luyten, Maria Vollers, Anca Moldavan, Kitty Decker.
Achterste rij, vanaf links: Annie Frijns, Nan van Trier, Gusta Lacroix, Annie Purnot, Marjan Schmink.
Ten slotte
Enkele maanden geleden werd het gouden jubileum van het koor gevierd met een gezellig etentje. Want buiten zingen in de kerk wordt ook veel waarde gehecht aan een goede onderlinge sfeer.
Toch moeten we deze terugblik een beetje in mineur eindigen, want als de situatie niet wijzigt, zal het dameskoor haar zestigste verjaardag niet kunnen vieren. De gemiddelde leeftijd ligt inmiddels boven de 75 jaar en er is al jaren geen zicht meer op verjonging. Integendeel, de gemiddelde leeftijd wordt ieder jaar hoger.
Geschreven door Jo Purnot (2019)