Op 13 september 2019 vond nabij het bevrijdingsmonument aan de Bemelerweg/Willem-Alexanderstraat een ceremonie plaats. Aanleiding voor de ceremonie – georganiseerd door de Vereniging tot Natuurbehoud en onze Historische Kring – was het feit dat het die dag 75 jaar geleden was dat ons dorp werd bevrijd.

De herdenkingssteen en het pas onthulde informatiebord.
Bij de herdenking was een viertal Amerikaanse bevrijders van destijds aanwezig als onze eregasten. Deze vier waren: John O’Hare, Peter Munger, Tony Jaber en George Hamm. Destijds waren het jonge mannen van 18 en 19 jaar oud die deel uitmaakten van het 117e en 120e Regiment Infanterie van de 30e Amerikaanse Infanterie Divisie (bijgenaamd de Old Hickory). Het is deze Divisie die onze regio in 1944 bevrijdde. Inmiddels zijn het 93- en 94-jarigen. Met de vier bevrijders hadden ook enkele familieleden de reis naar Nederland gemaakt om hier de bevrijdingsfestiviteiten bij te wonen. Vele Keerdenaren lieten door hun aanwezigheid bij de herdenkingsceremonie hun respect en dankbaarheid voor de bevrijders blijken.
De plechtigheid werd muzikaal opgeluisterd door het Duo Delicanto bestaande uit Tessa Kockelkoren en onze dorpsgenoot Jo Heusschen. Jo had een dubbelfunctie, als ceremoniemeester leidde hij de plechtigheid in goede banen.

Duo Delicanto Jo Heusschen (va Lambèr) en Tessa Kockelkoren.
Hoogtepunt vormde het onthullen van een informatiebord over de route die de bevrijders op weg naar ons dorp in 1944 hadden afgelegd en over de bij die bevrijding gesneuvelde militair, Albert Strahle. Albert was afkomstig uit Mission in de staat Texas. Op 35-jarige leeftijd kwam hij nagenoeg op dezelfde plek van de huidige herdenkingssteen door een granaatscherf om het leven. De onthulling van het informatiebord geschiedde door Joe Phillips, een achterneef van de gesneuvelde, diens zoon Andrew en de 4-jarige kleinzoon Luke. Tevens werd door burgemeester Dieudonné Akkermans het straatnaambord met daarop de naam van de nieuwe straat Albert Strahlestraat, onthuld en aan Joe Phillips aangeboden.
Na het welkomstwoord door de voorzitter van de Historische Kring Harry Beckers, waren er nog toespraken van burgemeester Akkermans, Joe Phillips en sprak pastoor Wiel Eggen een gebed uit.
Danique Bröcheler, kleindochter van Lei, sprak een dankwoord uit aan de Amerikaanse bevrijders; hetzelfde had zij ook al gedaan bij de landelijke aftrap van de viering van 75 jaar bevrijding op 31 augustus 2019 in Terneuzen in tegenwoordigheid van Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en talloze andere hoogwaardigheidsbekleders.

Op de voorgrond vanaf links: Roger Frijns (directeur De Keerkring), Danique Bröcheler en Wiel Eggen (pastoor van Cadier en Keer).
Leerlingen van de basisschool De Keerkring brachten hun boodschap over vrede en veiligheid met verve voor het voetlicht, niet alleen in het Nederlands maar ook in het Engels; dit werd door de Amerikaanse gasten zeer gewaardeerd. Uit handen van kolonel Wess Morrison van de Army National Guard van North-Carolina ontvingen zij een plaquette die aan de bevrijding herinnerde. Leden van de Jonkheid Keer 2000 gaven eveneens acte de présènce en reikten de bloemstukken voor de kranslegging aan.
Na de kranslegging onder meer door de vier Amerikaanse veteranen dankte Jurgen Mingels, voorzitter van de Vereniging tot Natuurbehoud alle aanwezigen waarna aan de plechtigheid een einde kwam.

De kinderen van de basisschool De Keerkring bij het nieuw straatnaambord. Vanaf links: Cas, Marten, Stijn, Zara, Hannah, Saloua, Zoë.

Vanaf links: Jurgen Mingels, Peter Munger, Joe Phillips, Tony Jaber, John O’Hare, Harry Beckers, Jo Purnot, Wino George.
Vooraan: George Hamm
Geschreven door drs. Harry H.M. Beckers (2019)