Werkgroep Historie

Werkgroep Historie

a. archiefonderzoek

Deze werkgroep heeft vooral tot taak het doen van archiefonderzoek. Daartoe wordt éénmaal per maand een bezoek gebracht (1/2 dag) aan het Rijksarchief te Maastricht. Een inventarisatie van de notariële archieven voor zover die betrekking hebben op ons werkgebied is inmiddels afgerond. Momenteel wordt het zogenaamde "Frans archief" onderzocht op jongemannen uit Keer, Cadier, Honthem en St. Antoniusbank die rond 1798-1814 als dienstplichtige gediend hebben in het leger van Napoleon Bonaparte.
Contactpersoon:
drs. Harry Beckers
Burgemeester Van Laarstraat 41
Tel. 043-4072031

b. foto's

De werkgroep houdt zich ook bezig met het verzamelen en vervolgens archiveren van oude foto's. Wij beschikken over professionele opnameapparatuur en komen daarvoor - desgewenst - bij u aan huis. Op deze wijze gaan de foto's die iets vertellen over mensen, hun dagelijkse bezigheden, over straten, buurten, woningen, bijzondere gelegenheden zoals doop- en trouwfeesten of fancyfairs etc. niet verloren en worden zij voor het nageslacht bewaard. Ons fotoarchief is inmiddels uitgegroeid en omvat zo'n 12.000 foto's die allemaal digitaal zijn opgeslagen.
Contactpersoon:
Wino George
Irenestraat 29
Tel. 043-4072321

c. krantenproject

Eénmaal per maand wordt er een bezoek gebracht aan het Gemeentearchief van Maastricht. In een samenwerkingsproject met de Heemkundevereniging van Gronsveld is een krantenknipselproject opgezet. Alle kranten vanaf de eerste uitgave in 1869 worden nageplozen op artikelen die specifiek op ons dorp, Honthem, 't Rooth of St. Antoniusbank betrekking hebben. Alle gevonden berichten worden vervolgens in ons archief opgenomen. Via onze vaste rubriek "Oud Nieuws" in de Keerder Kroniek worden zij weer tot leven gewekt.
Contactpersoon:
Maria Geelen-Janssen
Limburgerstraat 129
Tel. 043-4072338

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME