Op de hoek van de Heerder(lijk)weg en de Pastoor Kikkenweg staat dit gietijzeren kruis. De Heerderlijkweg werd zo genoemd omdat de inwoners van Keer tot de parochie Heer behoorden. Zij moesten zich tot in de 18e eeuw in Heer laten begraven. Een lijkweg komt men op veel plaatsen tegen. Aan de weg werden bepaalde eisen gesteld: de weg moest zo breed zijn dat twee karren elkaar konden passeren. Langs de veldweg staan oude knotessen.
Bijzonder is dat bij dit kruis twee wenende vrouwen aan de voet staan met een krans en dat er in het midden een H. Hart is in plaats van een corpus.
Vroeger al stond hier een gietijzeren wegkruis dat door de tand des tijds aangetast was. Lei Haesen plaatste daarna een eenvoudig houten kruis. Het kruis dat er nu staat werd door Jo Purnot (tevens schenker) van een afvalberg op het kerkhof van een Belgisch plaatsje kort bij Banneux gered. Het is opgeknapt en na de viering van het zilveren bestaansfeest van de VTN in 1991 op de huidige plek geplaatst. De stenen sokkel is afkomstig van het kerkhof aan de Tongerseweg in Maastricht.