Kent u ze nog? Familie Heijnen-Everaerts

door Wiel Becker

  

heijnen_everaerts 

Familiefoto Heijnen-Everaerts, gemaakt in 1928 toen het oudste kind Lies (zelf niet op de foto) intrad in het klooster.

Zittend: vader Louis Heijnen en moeder Johanna (Hanneke) Everaerts.

Staand van links naar rechts: Anna, Maria (Mai), Hai, Nèt, Bèr, Sjiel en Bep.

 

 

Louis Heijnen werd in 1869 geboren in Schimmert en overleed, bijna 82 jaar oud, in 1951 te Cadier en Keer. Hier huwde hij in 1902 met Maria Anna Johanna Everaerts, geboren 15 mei 1872 te Cadier en Keer en aldaar op 6 december 1937 overleden. Uit het huwelijk werden tien kinderen geboren, waarvan er twee op jonge leeftijd overleden.

Louis moest op 7 mei 1889 als loteling in militaire dienst. Na nog drie keer op herhaling te zijn geweest, werd hem op 6 mei 1896 de grootverlofpas uitgereikt. Hij was van beroep timmerman en werkte als kistenmaker op de glasfabriek in Maastricht. Daarnaast runde hij een klein boerenbedrijf. Hij woonde met zijn gezin in de Kerkstraat (nu Kerkstraat 109), waar zijn vrouw een kruidenierswinkeltje dreef. Er was ook een bakkes (bakhuis) aanwezig, waar de dorpelingen hun brood en vlaaien konden laten bakken. Dochter Lies, geboren in 1903, werd tijdens het noviciaat in het klooster van de Zusters van Barmhartigheid ziek en kon niet langer in het klooster blijven. Nadat zij hersteld was, volgde zij een opleiding voor naaister en begon enkele jaren later in haar ouderlijke woning aan de Kerkstraat een manufacturenwinkel. Lies bleef ongehuwd. Het gebouw in de Kerkstraat bleef als winkelpand in trek. Jo Berkx had er een winkel voor interieurverzorging en recentelijk werd er door de familie Simons een decoratiewinkel geopend.  

De op één na jongste dochter Bep, geboren in 1913, werd in 1947 kraamverzorgster van het Groene Kruis met als standplaats Gulpen. Om de moeders  in het kraambed te kunnen bezoeken, moest zij leren fietsen. Later, op vijftigjarige leeftijd, behaalde zij haar “Daf-rijbewijs”. In 1978 ging Bep, 65 jaar oud, met pensioen. Voor het vele werk dat zij in de kraamzorg had verricht, werd zij onderscheiden met de zilveren medaille in de Orde van Oranje Nassau.

 

 

lies_en_hay_heijnen 

Lies Heijnen met broer Hay

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME