Marieke van de Begiene

Kent u ze nog?

door Wiel Becker

 

mariekevdbegiene 

Marieke van de Begiêne (rechts) en Betteke Hornesch op weg naar de kerk op een zondag eind jaren veertig.

 

De oudere inwoners van Cadier en Keer kunnen zich Marieke nog goed herinneren. Zij weten alleen niet hoe ze heette: zij was gewoon Marieke van de Begiêne.

Mevrouw Fien Weusten uit de Sint Blasiushof (inmiddels overleden) wist wel, dat zij in een oude schoenendoos nog het bidprentje van Marieke moest hebben. Uit de gegevens van het bidprentje blijkt dat haar volledige naam luidde: Jakoba Maria  Vervullens. Op zeventien dagen na werd zij 90 jaar oud. Marieke woonde in het klooster van de Zusters van Barmhartigheid in de Kerkstraat. Dit klooster (met school) is afgebroken en stond schuin tegenover de kerk, daar waar later appartementen zijn gebouwd (Kerkstraat 145-157).

Marieke was bij de zusters hulp in de huishouding (poetsen, koken, boodschappen doen). Zij was ook oppas bij de kinderen die ’s middags in de meisjesschool overbleven.

De oudere Keerdenaren kunnen zich nog herinneren, dat zij ’s maandags de vuile was van de zusters met een kruiwagen, voorzien van een leren draagriem (hêllup), naar het klooster in de Keerderberg bracht. Zij droeg dan geen schoenen, maar kleine zwarte platte klompen. Marieke werd begraven op het kleine kerkhof in de laatste rij achter het H. Hartbeeld. Het graf is opgeheven.

 

0514B 0514A

 

 

Gedachtenisprentje van Marieke van de Begiêne

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME