Kent u hem nog?
door Wiel Becker
Matheus Gerardus Caspar (Jeu) Kessels werd op 6 januari 1909 te Meerlo geboren op de hoeve Beien Brugge. De hoeve werd zo genoemd omdat deze gelegen was bij een brug over de Molenbeek. Op 16 april 1941 huwde Jeu in Cadier en Keer met Helena Maria (Lène) Gilissen. Hoe kwam een jongedame uit Keer aan een bruidegom uit het, zeker in die tijd, verre Meerlo? Verklaring daarvoor was de mobilisatie in 1938. Jeu was gelegerd in Afferden bij Druten in het land van Maas en Waal. In Afferden waren ook de Keerdenaren Jup Bisscheroux, Servaas Gilissen (broer van Lène) en Sjaak Vaessen van de Meussenhof gelegerd. Zij waren ingekwartierd op boerderijen. Sjaak en Jeu verbleven op dezelfde boerderij. In november 1939 gingen Lène en haar zuster Hubertien, gehuwd met Sjaak Vaessen, hun familieleden in Afferden bezoeken. Lène herinnert zich nog, dat voor de boerderijen waar soldaten ingekwartierd waren, wachtposten stonden, deze moesten erop toezien dat alleen gehuwden op de boerderij elkaar mochten ontmoeten. Lène ontmoette haar broer in een café. En …laat dat ook Jeu daar aanwezig was. Het resultaat was dat Lène enkele dagen later van Jeu een brief ontving. In februari 1940 kreeg Jeu verlof en kwam naar Keer om Lène te bezoeken. Sjaak Vaessen ging hem aan de bushalte Souren (Auberge Cadier Montagne) afhalen.
Na de bevrijding in 1945 gingen Jeu Kessels en Sjaak Vaessen per tandem naar Afferden om te kijken hoe het met de bewoners van de boerderij tijdens de oorlog vergaan was.
De in Afferden gelegerde soldaten werden in mei 1940 ingezet voor de verdediging van de Grebbenberg. Na de overgave van Nederland werd Jeu drie weken op een boot op de Waal geïnterneerd. Daarna kon hij terugkeren naar zijn geboorteplaats Meerlo. Tijdens de verkering is Jeu zeker zes keer per fiets naar Keer gekomen. Dat was ongeveer 100 km heen en weer 100 km terug. Later bekende hij, dat hij meermalen had gedacht “Waar ben ik in Godsnaam aan begonnen?”, zeker als hij als klap op de vuurpijl de Keerderberg op fietste.
Drie maanden voor hun huwelijk ging Jeu op de boerderij van zijn aanstaande schoonvader Tossing Gilissen werken. Hoewel Jeu geboren en getogen was op een boerderij, gebeurde het bewerken van het lössgrond anders dan van zandgrond in Noord-Limburg. Nieuw voor hem was ook de fruitteelt. Tossing Gilissen had zich gespecialiseerd in de fruitteelt, het eerst met hoogstam en eind jaren dertig met laagstam (plantage op Heerenberg). Hij was ook een van de eerste fruittelers die gebruik maakte van een motorsproeier.
Na het huwelijk in 1941 pachtte het jonge paar de boerderij van (schoon)vader in de Limburgerstraat en gingen er ook wonen. Na het overlijden van Tossing Gilissen in 1945 namen zij de boerderij over. Jeu was niet alléén naar Cadier en Keer gekomen vanuit het land van Maas en Waal. Hij nam Tonnie Wolters als dienstmeid en Jan Janssen als knecht mee. Jan die in ons dorp ook zou trouwen, wordt nu nog door de Keerdenaren Jan van de Kessel genoemd. Jeu voelde zich in Keer thuis en werd in de gemeenschap opgenomen. Dit moge ook blijken uit de functies die hij bekleedde. Zo was hij lid van de Boerenleenbank, de Bijenbond en de Bond van Fruittelers. Ook was hij bestuurslid van fanfare Sint Blasius en medeoprichter van de voetbalclub Keer. Jeu overleed op 19 april 1990 en werd op 24 april daaropvolgend op het kerkhof van Cadier en Keer begraven.
De boerderij
Volgens de sluitsteen boven de poort zou de boerderij in 1717 zijn gebouwd. In 1988 werden aan de boerderij appartementen toegevoegd op de plaats waar voordien de paarden- en koeienstallen waren. Achter deze stallen stond een bakkes (bakhuis). Volgens het taxatierapport uit 1901, opgemaakt na het overlijden van Henriette Schijns (de eerste echtgenote van Tossing Gilissen), blijkt dat er in het pand ook een kruidenierswinkeltje was. Het winkeltje bevond zich aan de rechterzijde naast de voordeur van het pand Limburgerstraat 114.
Boerderij met appartementen in de Limburgertstraat
Waar nu de oprit naar de appartementen is, was van 1927 tot 1947 een houtzagerij. Deze zagerij werd gerund door Sjiel Gilissen, een broer van Lène. De gevelsteen van het appartement Limburgerstraat 116 herinnert hier nog aan. Op de gevelsteen staat: De Zaeg 28-3-88. De boerderij wordt momenteel bewoond door het echtpaar M. Jagt-Kessels.
Met dank aan mevrouw L. Kessels-Gilissen (Lène va Tossing)