Oorlogssprokkelingen 2
Op het verkeerde moment op de verkeerde plaats
Een verraden Engelse piloot
door Jo Purnot
door Jo Purnot
Het moet op een namiddag in juni 1944 geweest zijn. Precieze datum is niet bekend. De ongehuwde Keerdenaar J.S. (65 jaar) was in zijn moestuin naast zijn huis aan de Trichterweg aan het werk, toen een onbekend, slecht gekleed manspersoon hem in een vreemde taal aansprak. S. kon hem niet verstaan en verzocht de persoon mee te gaan naar een nabij gelegen café. In ons dorp was het algemeen bekend dat in dit café regelmatig (hooggeplaatste) Duitsers uit Maastricht over de vloer kwamen. Ook werden er vaak Duitse propagandafilms vertoond.
Toen S. met zijn 'metgezel' het café binnenkwam, waren daar nog enkele personen aanwezig, die S. - naar hij later verklaarde - niet kende. Hij vertelde de aanwezigen dat de man die bij hem was, hem had aangeklampt, maar dat hij hem niet kon verstaan. S. en zijn 'gast' gingen aan een tafeltje zitten, waarna al gauw een van de cafébezoekers bij hen kwam zitten en een gesprek begon.
Na ongeveer twintig minuten kwamen enkele Duitsers het café binnen. Zij namen de vreemdeling onmiddellijk mee en brachten hem naar een gereed staande auto.
J.S. werd twee maanden na de bevrijding (10 november) gearresteerd en ingesloten in het kamp voor politieke gevangenen te Maastricht. In maart 1945 werd hij door Joseph Godding, rechercheur bij de politieke recherche, verhoord. J.S. verklaarde tijdens de ondervraging nimmer lid te zijn geweest van de NSB of van een van haar nevenorganisaties. Volgens zijn zeggen vernam hij pas later dat de man die hij naar het café had gebracht een Engelse piloot was. Het was nooit zijn bedoeling geweest de piloot over te leveren aan de Duitsers. Hij was met hem naar het café gegaan, omdat hij hem niet kon verstaan en hulp nodig had voor de communicatie. Verder verklaarde S. dat hij meende met een zwerver van doen te hebben, omdat hij zo slecht gekleed was. Hij vermoedde dat de Duitsers 'de man' gevolgd waren. Meer kon hij niet verklaren.
Justitie kon J.S. verder geen politiek nadelige zaken aanwrijven. Ook kwam hij niet voor in de archieven van de NSB. J.S. kwam er met een aantal maanden internering in het kamp vanaf.
Café boven aan de Keerderberg waar Duitse officieren uit Maastricht graag over de vloer kwamen
Hoe het onze verraden Engelse piloot is vergaan, weten we niet. Is hij in krijgsgevangenschap terechtgekomen? Of is hij naar een concentratiekamp overgebracht? Naspeuringen hebben tot op heden (nog) geen resultaten opgeleverd. Maar mocht hij ooit levend naar zijn vaderland zijn teruggekeerd, dan zal hij zijn ontmoeting in Cadier en Keer niet licht zijn vergeten.(bron: proces verbaal. Politie Maastricht nr. 48 afd. Politieke Recherche)