Onthulling monument in Mission (Texas)

1 februari 2010 onthullen twee Keerdenaren herdenkingsmonument in Mission (Texas)

door Harry Beckers en Jurgen Mingels

Op 11 september 2009 werd er op de hoek van de Rijksweg/Bemelerweg/Willem-Alexanderstraat een herdenkingssteen onthuld ter nagedachtenis aan de op deze plek bij de bevrijding van ons dorp op 13 september 1944 gesneuvelde Amerikaanse militair Albert H. Strahle Jr. Het gemeentebestuur van Mission (Texas) waar Albert Strahle voor zijn dood woonachtig was, was zo onder de indruk dat ook zij besloot tot het oprichten van een herdenkingsmonument. Voor de onthulling daarvan op 1 februari 2010 werden de leden van het comité (Jürgen Mingels, Lando Mulleneers, Hay Becker, Jo Purnot en Harry Beckers) uitgenodigd. Zie Keerder Kroniek, jaargang VII, blz. 147-151; jaargang VIII, blz. 184-185.

Twee leden van het comité (Jürgen Mingels en Harry Beckers) hebben uiteindelijk de reis naar het verre Mission ondernomen, tezamen met Jürgens’ vriendin Rini Ackermans en Harry Beckers’ dochter Véronique. Na de onthulling werd een bezoek aan het mausoleum van Albert Strahle gebracht..
Tevens waren zij ere-gasten bij het jaarlijkse Citrus Fiësta Festival. Van hun verblijf hebben zij een kort verslag en een fotoreportage gemaakt. Dit treft u onderstaand aan.

 

Eind januari/begin februari 2010 hebben wij, leden van het ‘Comité herdenkingssteen Albert H. Strahe Jr.,’ een bezoek gebracht aan de stad Mission (80.000 inwoners) in de Verenigde Staten. Mission (in de zuidelijke staat Texas) is gelegen aan de Rio Grande, de grensrivier met Mexico. Wij waren door het gemeentebestuur van Mission uitgenodigd voor de officiële onthulling van het monument ter nagedachtenis aan hun voormalige inwoner, Albert H. Strahle Jr. Deze maakte deel uit van het 1e Bataljon van het 117e Regiment van de 30e Amerikaanse Infanterie Divisie, beter bekend als “The Old Hickory’. Strahle sneuvelde op 13 september 1944 bij de bevrijding van ons dorp als enige Amerikaanse soldaat op de hoek van de Bemelerweg/Rijksweg als gevolg van een granaatontploffing. Deze granaten werden door de Duitsers vanaf Berg afgevuurd.

 De onthulling van het monument – een replica – van de voor Strahle opgerichte gedenksteen in ons dorp vond plaats op maandag 1 februari 2010. De plechtigheid werd bijgewoond door  naaste familieleden, de burgemeester, het gemeentebestuur van Mission en enkele genodigden. Namens het comité hield Harry Beckers een toespraak waarin hij aangaf het een grote eer te vinden om samen met Jürgen Mingels de officiële onthulling te mogen verrichten. Na de onthulling werd er door beiden bij het monument een krans gelegd. In zijn toespraak kon Harry Beckers aan de aanwezigen bekend maken dat de nog aan te leggen nieuwe straat nabij de Heerderweg/Pastoor Kikkenweg de ‘Albert Strahle-straat’ zal gaan heten.

8705

Harry Beckers tijdens zijn toespraak vóór de onthulling van het monument. Links John Phillips, burgemeester Norberto Salinas, Joe Phillips en Jurgen Mingels. John en Joe Phillips zijn achterneven van de gesneuvelde Albert H. Strahle

8707

Jurgen Mingels toont de nieuwe straatnaam

 142

 Jurgen Mingels en Harry Beckers na de kranslegging bij het Strahle-monument

1030288

v.l.n.r. Harry Beckers, John Phillips, Véronique Snackers-Beckers, Virginia Phillips (echtgenote John), Rini Ackermans, Jurgen Mingels, burgemeester Norberto Salinas, Joe Phillips, Ruben Plata (wethouder) en Julio Corda (gemeentesecretaris)

  

 305

de plaquettes op de gedenksteen in Mission (Texas)

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de begraafplaats Laurel Hill. Hier bevindt zich het mausoleum van de familie Strahle waarin het stoffelijk overschot van Albert een laatste rustplaats heeft gevonden tussen zijn vader en diens tweede echtgenote Della Field. Ook bij het mausoleum werden toespraken gehouden door Joe Phillips, een achterneef en Jürgen Mingels. Deze laatste bracht nogmaals de dank van de inwoners van Cadier en Keer over voor de bevrijding van ons dorp in 1944. Een speciaal dankwoord was er voor de gesneuvelde Albert Strahle en voor diens familie.

Harry en Jürgen hebben het bezoek aan het mausoleum als zeer bijzonder ervaren. Vooral het moment waarop zij gezamenlijk de hand konden leggen op Albert’s gedenkplaat in het mausoleum heeft op beiden een onuitwisbare indruk gemaakt. Een regionale televisiezender heeft van de twee plechtigheden opnamen gemaakt die op t.v. zijn uitgezonden; daarnaast zal een fragment van hun bezoek en van de onthulling van het monument in de binnenkort te verschijnen film over de geschiedenis van de ‘Old’Hickory-divisie’ te zien zijn.

 8738 

Harry Beckers en Jurgen Mingels in het mausoleum. De stoffelijke resten van Albert Strahle Jr. bevinden zich achter de gedenkplaat in het midden. Boven hem rust zijn vader Albert Strahle Sr. en onder hem zijn stiefmoeder Della Field 

8734 

Albert Strahle-gedenkplaat aan de buitenzijde van het mausoleum

318

Vóór het mausoleum: v.l.n.r. Ben Olivarez, John Phillips, Rini Ackermans, Virginia Phillips, Jurgen Mingels, Harry Beckers, Jane Garza, Véronique Snackers-Beckers en Joe Phillips

 8747

Jurgen Mingels tijdens de filmopnames op de begraafplaats Laurel Hill

Bijzonder was ook dat twee dagen na de onthulling van het monument in Mission en hun bezoek aan het mausoleum op woensdag, 3 februari 2010 op 94-jarige leeftijd Lillian Pearson overleed; zij was de echtgenote van Albert Strahle Jr. Het echtpaar had geen kinderen.

Rond de tijd van hun verblijf in Mission vond er het traditionele jaarlijkse Citrus Fiësta Festival plaats. Het feest gaat gepaard met tal van activiteiten waaronder een grote parade. In die parade trekt een bonte stoet van voertuigen en wagens mee, versierd met citrusvruchten. Het gaat allemaal op zijn Amerikaans met veel tromgeroffel en trompetgeschal van de meetrekkende majorettes, brass-bands, schoolgroepen etc. Bijzonder is dat deze parade wordt geopend door de door het gemeentebestuur van Mission uitgenodigde eregasten. Die bijzondere eer kwam dit keer toe aan Harry Beckers en Jürgen Mingels. Jurgen gezeten hoog op de bok van een met vier paarden bespannen authentieke koets met naast zich zijn partner Rini Ackermans en daarachter gezeten in een open slee (van het model waarin President Kennedy op 22 november 1963 in Dallas werd vermoord) volgde Harry Beckers en zijn dochter Véronique. De parade werd  bijgewoond door zo’n 200.000 mensen.

 8446

De Grand Parade Marshalls vóór de start van de Citrus Parade

 8460 

Jurgen en Rini op de postkoets

 1020956 

Harry Beckers en zijn dochter Véronique in de Lincoln Continental

 8459 

Eén van de pronkwagens van de Parade met de Citrus Fiësta Koningin en naast haar de Koning voor het jaar 2010

Bijzonder was ook hun aanwezigheid als ere-gasten op de ter gelegenheid van het Citrus-Festival gehouden ceremoniële ‘Internationale Burgemeestersbrunch’. Onder de circa 200 genodigden bevonden zich ook vertegenwoordigers van een negental gemeenten; de meesten hiervan waren afkomstig uit Mexico. Het geheel ging gepaard met de nodige toespraken en het overhandigen van geschenken. Namens het Albert Strahle comité hield Harry Beckers een speech waarna Jurgen Mingels en hij de gemeentevlag van Margraten aan burgemeester Norberto Salinas als aandenken aan hun bezoek overhandigden. Norberto Salinas op zijn beurt overhandigde aan beiden en aan Rini en Véronique een herinneringsplaquette

 

8385

Toespraak Harry Beckers tijdens de Internationale Burgemeestersbrunch

 8400

Na de overhandiging van de herinneringsplaquettes door burgemeester Norberto Salinas

8390 

De gemeentevlag van Margraten wordt overhandigd aan de burgemeester Norberto Salinas

8381

Overzicht van de Internationale Burgemeestersbrunch

 

 8362

Speciaal voor de Nederlandse gasten werden er traditionele Indiaanse dansen opgevoerd door nakomelingen van de oorspronkelijke bewoners "de Coahuittecans"

Tijdens hun verblijf zijn Harry, Véronique, Jurgen en Rini allerhartelijkst ontvangen en werden zij door hun gasten rondgereden zodat zij een indruk kregen van de dat deel van Amerika. Zij hebben kunnen proeven van de cultuur en van de geschiedenis van de streek. Bijzonder bij de diverse excursies was hun bezoek aan de overzijde van de grensrivier, de Rio Grande. Dat gebeurde pas na veel aandringen van hun kant. Hun Amerikaanse gasten raadden een bezoek aan Mexico in eerste instantie af vanwege de heersende onveiligheid daar en met name aan de aan de tegenover Mission gelegen Mexicaanse stad Reynosa (drugsgeweld). Uiteindelijk werd het in Mexico gelegen grensstadje Progresso bezocht (80 km verderop); een bezoek om nooit te vergeten. Een stadje volstrekt anders dan wij gewend zijn qua sfeer, qua levendigheid, qua bevolking.

178

In Progresso (Mexico) met hun Amerikaanse gastheer en gastvrouwen 

v.l.n.r. Kathy Olivarez, Harry Beckers, Jane Garza, Jurgen Mingels, Rini Ackermans en Ben Olivarez

8620

Harry en Jurgen voor het gemeentehuis in Mission, Texas, USA
Het was voor ons een eer als afgevaardigden van de inwoners van Cadier en Keer en namens het gemeentebestuur van Margraten een bezoek te kunnen brengen aan onze nieuwe Amerikaanse vrienden in Mission.
Een gebeurtenis om nooit te vergeten

Kortom: het verblijf in Mission was er een om in te lijsten!

  

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME