Kent u deze plek? Koninklijke buurt

door Wiel Becker

 

 

1709 

Luchtopname van de bouw van de “koninklijke” buurt van Cadier en Keer

 

 

 

Rechts beneden ziet men de Rijksweg (Sjtieëwieëg) en het begin van de Pastoor Kikkenweg met op de hoek het inmiddels afgebroken huis Bessems (Bel va Gijske). De straat links van de Rijksweg is de Bemelerweg met (bijna) op de hoek Auberge Cadier Montagne. Vroeger maakte de Bemelerweg bij de aansluiting op de Rijksweg geen flauwe bocht, maar liep vlak langs het café. De eerste zijstraat rechts van de Bemelerweg is de Willem Alexanderstraat. In het midden van de foto liggen de Christinastraat (met de woning van onze eindredacteur) en dwars daarop uitkomend de Irenestraat (met het huis van de penningmeester) en Heirstraat. De Heirstraat sluit naar rechts aan op de Margrietstraat. Waar later de Johan Frisostraat aangelegd werd, was de fruitplantage van Giem Vliegen (op de foto boven).

 

Op de afbeelding zijn ook nog drie door alle bouwactiviteiten in de jaren zeventig nu verdwenen veldwegen te zien:

1. Op de foto helemaal bovenaan, achter de plantage, is een deel van de eerste veldweg zichtbaar. Deze begon in de Limburgerstraat, waar nu de Beatrixstraat ligt  (vroeger Gilisssensteeg geheten), en liep in bijna rechte lijn door naar de Bunderdel.

2. Wanneer men vanuit de Limburgerstraat de Gilissensteeg inliep, dan kon men na ongeveer vijftig meter ook linksaf slaan. Van deze tweede veldweg kan men op de afbeelding, bóven de nog in aanleg zijnde Heirstraat, eveneens een gedeelte zien. Het is de streep, die van links naar rechts iets naar boven loopt. Deze weg werd in de volksmond de Scheversweg genoemd. De veldweg kwam uit op de Bemelerweg in de buurt van de voormalige boerderij van de familie Schevers (aanvulling febr.2009: nu Bemelerweg no 39). 

De vroegere Gilissensteeg inlopend, kon men na ongeveer honderd meter ook rechtsaf gaan. Men liep dan over de Achterweg, nu Kapelweg. Ging men over de Kapelweg in oostelijke richting, dan kwam men uiteindelijk uit op de Keunesteeg, waar momenteel de Fatimakapel staat. In de negentiende eeuw sloot de Achterweg nog aan op de Scheversweg, maar rond de jaren tachtig van de negentiende eeuw werd het verbindingsstuk opgeheven.

3. Van de derde en laatste veldweg op de foto is nog het stuk te zien, dat momenteel de verbinding vormt tussen de Bemelerweg en de Christinastraat, lopend achter de patiobungalows. Deze weg kwam ongeveer ter hoogte van de huidige Margrietstraat uit op de Scheversweg.

 

Bij graafwerkzaamheden tijdens de bouw of later in de tuin zullen vele plaatsgenoten kennis  gemaakt  hebben met deze vroeger veldwegen. Het valt in hoge mate te betwijfelen of deze kennismaking met een stukje Keerder historie door de nieuwe bewoners wel op prijs werd gesteld.

 

Met dank aan Lei Haesen.

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME