In Memoriam Jean Keulen

In Memoriam Jean Keulen

En opnieuw is ons een medewerker van de Historische Kring ontvallen: Jean Keulen. Zaterdag 20 juni kwam een einde aan het leven van een geboren en getogen Keerdenaar. In ons dorp opgegroeid en er zijn hele leven lang (73 jaar) gewoond. Verknocht als hij was aan ons dorp, met zijn verleden en met zijn natuur. Een stille kracht was hij; nooit op de voorgrond tredend maar bescheiden zijn bijdrage leverend. Van kinds af aan verzamelde hij alles wat met Keer en met het dialect te maken had. Hele (plak)boeken werden door hem samengesteld. Hij las ook veel en op die manier maakte hij zich in de loop der jaren de nodige kennis eigen.

Die kennis hield hij niet voor zichzelf; hij deelde die graag en onze Historische Kring heeft daarvan de vruchten kunnen plukken. Het was dan ook vanzelfsprekend dat Jean bij onze oprichting in 1995 als een van de eersten zich aanmeldde en hij is ons steeds trouw gebleven. Als lid van de werkgroep dialect droeg hij zijn steentje bij om zijn moedertaal ook voor de toekomst vast te leggen. Hij was dan ook bij uitstek de persoon om de opengevallen plaats van Jean Janssen in de redactie van onze Keerder Kroniek in te nemen. Het was hem – helaas - slechts gegeven om dat twee jaar te doen.

Ook maakte hij deel uit van het groepje dat jarenlang trouw het archief in Maastricht bezocht om de lokale kranten door te pluizen naar nieuws over ons dorp. Mede dankzij zijn inbreng beschikken wij thans over een gedigitaliseerd archief met krantenknipsels.

Zijn interesse in de lokale geschiedenis bleek uit zijn lidmaatschap van de werkgroep Historie. Hier kon hij ook zijn uniek tekentalent kwijt. Menig artikel in de Keerder Kroniek werd geïllustreerd met een toepasselijke tekening in Jean’s bijzondere stijl.

Het ging al een tijdje lichamelijk minder met Jean. Een ongeneeslijke ziekte sloopte hem steeds meer. Maar tot het laatst toe bleef hij geïnteresseerd in het doen en laten van zijn Historische Kring. Onze jaarvergadering van 27 mei zou zijn laatste zijn.

Wat blijft is de herinnering aan een bijzondere man en dat in velerlei opzichten.

Jean Keulen

Jean: dank je wel! En dat je moge rusten in vrede.

Drs. Harry H.M. Beckers,
voorzitter Historische Kring Cadier en Keer

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME