In Memoriam Jo Scheerder

In Memoriam Jo Scheerder

Moesten wij in 2015 afscheid nemen van liefst vier van onze medewerkers, ook begin 2016 konden wij al weer het overlijden betreuren van een ander medewerker: Jo Scheerder; 86 jaar oud. Jo was het prototype van iemand die – als niet geboren en getogen Keerdenaar – zich met heel zijn hart en ziel voor onze Kring inzette. Onze Kring die ook zijn Kring was.

2016 2017blz6
Aimabel en gedreven als altijd heeft Jo zowel binnen als buiten onze Stichting vele vrienden gemaakt. Bekend om zijn werklust en zijn niet aflatende ijver om zich dienstbaar te maken voor de gemeenschap waarin hij zich thuis was gaan voelen. En dienstbaar heeft hij zich gemaakt! Hij was het die de gigantische klus van ons fotoarchief op zich genomen heeft. Vele, vele uren – en dat jarenlang - bracht hij door op zijn tot werkkamer ingerichte zolderruimte om foto’s te beschrijven, deze te ordenen en te rubriceren zodanig dat zij eenvoudig met een muisklik op de computer terug te vinden waren. Voor de redactie van de Keerder Kroniek een waar godsgeschenk bij de zoektocht naar illustratiemateriaal voor de artikelen. Voor onze fotowerkgroep was en is – nog steeds - zijn archief dé vindplaats voor de invulling van onze intussen door velen zeer gewaardeerde periodieke fototentoonstelling in ’t Keerhoes.

Jo verzaakte nooit. Ook als bestuurslid was hij het die met zijn ideeën vele vernieuwingen aankaartte maar vervolgens ook niet aarzelde om zelf of samen met anderen deze verder uit te werken en vervolgens uit te voeren. Jarenlang was hij de ‘trekker’ van de werkgroep Historie. Ook bij de periodieke bezoeken aan het archief in Maastricht was Jo present. Hij fotografeerde niet alleen de documenten maar zorgde vervolgens ook voor de documentatie.

Ook bij Jo zijn de jaren gaan tellen. Ouderdomsongemakken in verschillende vormen openbaarden zich steeds vaker en belemmerden hem in zijn doen en laten. Voor hem was dat moeilijk te verteren; ondragelijk soms. Maar gedreven als hij was, heeft hij zich - zo lang als maar mogelijk - tegen het onvermijdelijke verzet.

Met pijn in het hart heeft Jo zijn werkzaamheden voor onze Kring moeten afbouwen en – uiteindelijk – ook moeten beëindigen: het ging niet meer. Maar Jo zou Jo niet zijn geweest als hij zijn taken niet eerst op een ordentelijke wijze aan iemand anders zou hebben kunnen overdragen. En dat is ook gelukt.

Jo is helaas niet meer in ons midden. Wat blijft is de herinnering aan een fijn mens, iemand waarop je kon vertrouwen, waarop je nooit tevergeefs een beroep deed. Iemand ook die zich met heel veel toewijding voor onze Kring – en dat jarenlang - heeft ingezet en daardoor voor ons van eminente betekenis is geweest. Voor dit alles zeggen wij: Jo, héél hartelijk bedankt!

Op zaterdag 20 februari 2016 hebben wij met ons allen van Jo afscheid genomen. Wij hebben hem begeleid naar zijn laatste rustplaats op het kerkhof in ons dorp. Het dorp Keer dat ook zijn dorp geworden was.

Dat Jo moge rusten in vrede.

Drs. Harry H.M. Beckers,

voorzitter Historische Kring Cadier en Keer

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME