Historie
Een restant van de voormalige gemeente Cadier en Keer
De Keerdervlag
door Jo Purnot
Iedere gemeente heeft haar eigen gemeentewapen en soms ook haar eigen vlag. Die attributen geven uitdrukking aan de bijzondere identiteit van de gemeente en dragen bij aan de gemeenschapzin van de inwoners. Ook de voormalige gemeente Cadier en Keer (Keer, Cadier en Sint-Antoniusbank) had haar gemeen-tewapen en vlag.
Keerdervlag officieel vastgesteld
De Keerder vlag dateert uit 1964. In dat jaar, op 6 november, stelt de gemeenteraad het volgende ontwerp voor:
A. Drie horizontale banen, van boven naar beneden:
1. groen (sinopel); 2. geel (goud); 3. rood, waarbij de midden-baan geel is versmald.
B. De hoogte zal zich verhouden tot de breedte als 2 : 3
C. De hoogte van de horizontale banen verhoudt zich als 9 : 6 : 9
Bij schrijven van 22 januari 1965 no. 165/49 deelt de Hoge Raad van Adel te ’s-Gravenhage mee dat zij zich kan verenigen met het voorgelegde voorstel van de gemeenteraad. Daarmee werd de Keerdervlag officieel vastgesteld.
De kleuren groen – geel – rood voor de Keerder vlag zijn niet willekeurig gekozen, maar zijn afgeleid van het wapen van de voormalige gemeente Cadier en Keer (zie afbeelding).
- Groen slaat terug op de ondergrond waarop de witte berg van Blankenberg, verwijzend naar Cadier, is afgebeeld.
- Geel slaat terug op de ondergrond waarop de blauwe Sint-Antoniuskruk is afgebeeld, verwijzend naar Sint-Antoniusbank
- Rood slaat terug op de ondergrond waarop de gele Sint-Servaassleutel is afgebeeld, verwijzend naar Keer.
Keerdervlag versus carnavalsvlag
Is het u al eens opgevallen dat de Keerder vlag en de officiële carnavalsvlag dezelfde kleuren hebben?
De Keerder kleuren zijn: groen - geel – rood en die van de carnavalsvlag tegenover-gesteld: rood – geel - groen.
Dat de beide vlaggen identieke kleuren dragen, heeft het voordeel dat de vlag voor zowel Keerder- als carnavalsaangelegenheden te gebruiken is; hij hoeft alleen maar gedraaid te worden.
De gelijkenis van beide vlaggen heeft ook weleens tot onterechte irritaties geleid. Toen een paar jaar geleden traditiegetrouw op 15
augustus een kleine processie van de kerk naar de Fatimakapel trok om daar de kroedwösj door de pastoor te laten zegenen, had een bewoner van de Keunestraat de Keerder vlag uitgehangen. Al gauw werd hij door enkele medebewoners in de straat erop attent gemaakt, dat de carnavalsvlag bij zo een gelegenheid ongepast was. Om verder gepraat te voorkomen haalde de aangesprokene toen maar de vlag van zijn voorgevel weg.
Ten slotte
Wie de Keerdervlag wil zien: kijk naar de Sint-Blasiusden naast de ingang van de kerk. Daar hoog boven wappert het hele jaar de Keerder driekleur.
De Jonkheid heeft haar best gedaan en de Sint-Blasiusden is voor de kerk-deur afgeleverd. Het is verder de taak van de getrouwde mannen om de den met in de top de Keerdervlag recht te zetten. Zo te zien een flinke klus waaraan heel wat kracht en glazen bier te pas komen