Nogmaals…Albert Strahle jr:

door Jo Purnot

 

In september 2004 is bij gelegenheid van zestig jaar bevrijding in de Keerder Kroniek een artikel verschenen over Albert Strahle jr., een vergeten bevrijder. Hij sneuvelde in ons dorp op 13 september 1944, Killed in action, zoals dat in legerkringen heet. Albert maakte deel uit van de B compagnie van het 1ste bataljon van het 117 de infanterie regiment van de 30ste Divisie (Old Hickory). Inmiddels hebben wij van het Amerikaans Ministerie van Defensie het dossier van Albert ontvangen. Daardoor kunnen wij nog enige aanvullend informatie geven.

 

Albert Strahle jr. was 35 jaar oud, hij was getrouwd en had geen kinderen. Tot zijn huwelijk met Lillian Pearson in 1939 woonde hij in Mission, een stadje in het uiterste zuiden van Texas. Daarna verhuist hij met zijn echtgenote naar MC Allen (Texas) Zie voor meer persoonlijke gegevens Keerder Kroniek, jaargang 7, pag.149.

Albert sneuvelde in een weiland aan de Bemelerweg, ongeveer ter hoogte van de huidige T-splitsing met de Willem Alexanderstraat. In zijn dossier staat vermeld dat hij om het leven is gekomen door vijandelijk vuur. Uit verklaringen van Keerdenaren menen wij te kunnen afleiden dat in een weiland langs de Bemelerweg, iets noordelijker dan waar tegenwoordig het woonwagenlamp is, zich een Duitser in een boom verschanst had, die richting Rijksweg vuurde. Albert werd door die kogels dodelijk getroffen. Volgens ooggetuigen hebben collega’s van Albert hem nog overgebracht naar de schuilkelder die zich achter het voormalig café, hoek Bemelerweg – Rijksweg bevond.     

Volgens onze zegslieden zou de Duitser die de schoten loste, naderhand zelf ten prooi zijn gevallen aan Amerikaanse kogels. Maar een bewijs hiervoor ontbreekt.

De dag erna, 14 september, werd Albert op de tijdelijke Amerikaanse militaire begraafplaats te Fosse (B) in vak B, rij 9, graf 90 begraven. Hij werd geflankeerd door Louis Defede (graf 89) en Harold Smith (graf 91). 

Op 4 oktober licht het War Department de echtgenote Lillian Strahle – Pearson in over de dood van haar man. Lillian reageert met veel ongeloof, zij kan het niet bevatten dat Albert niet meer in leven is. Herhaaldelijk schrijft zij naar allerlei instanties waarin zij uitlegt dat zij oprecht hoopt en bidt dat er een fout is gemaakt.

Als zij op 2 april 1945 zijn trouwring toegestuurd krijgt, twijfelt zij of het zijn trouwring wel is Albert is al bijna zeven maanden dood als Lillian schrijft: “I still do not believe that my husband is gone as I believe that he is still alive some where over there”.

Op 29 juni ontvangt zij zijn overige bezittingen. Waarschijnlijk kan zij dan pas zijn overlijden aanvaarden; in ieder geval stopt zij dan met brieven schrijven naar de militaire instanties. Wel machtigt zij haar schoonvader om Albert terug te halen naar zijn vaderland.

 Op 9 april 1949 komt het stoffelijk overschot van Albert aan in Mission (Texas), waar Lillian inmiddels (weer) is gaan wonen. Albert wordt herbegraven op de begraafplaats Laurel Hill. Daar heeft zijn vader een mausoleum voor hem gebouwd.

 

mausoleumstrahle 

Het mausoleum waar Albert Strahle jr. zijn laatste rustplaats vond

Laatste nieuws

Gebruikers
5
Artikelen
2071
Artikelen bekeken hits
8606162

Today 17

Yesterday 44

Week 263

Month 1326

All 161522

Currently are 24 guests and no members online

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME