Onze Historische Kring telt een drietal werkgroepen.

 

Werkgroep Historie

a. archiefonderzoek

Deze werkgroep heeft vooral tot taak het doen van archiefonderzoek Daartoe wordt éénmaal per maand een bezoek gebracht (1/2 dag) aan het Rijksarchief te Maastricht. Een inventarisatie van de notariële archieven voor zover die betrekking hebben op ons werkgebied is inmiddels afgerond. Momenteel wordt het zogenaamde "Frans archief" onderzocht op jongemannen uit Keer, Cadier, Honthem en St. Antoniusbank die rond 1798-1814 als dienstplichtige gediend hebben in het leger van Napoleon Bonaparte.

Contactpersoon: drs. Harry Beckers, B. Van Laarstraat 4, tel. 043-4072031

b. foto's

De werkgroep houdt zich ook bezig met het verzamelen en vervolgens archiveren van oude foto's. Wij beschikken over professionele opnameapparatuur en komen daarvoor - desgewenst - bij u aan huis. Op deze wijze gaan de foto's die iets vertellen over mensen, hun dagelijkse bezigheden, over straten, buurten, woningen, bijzondere gelegenheden zoals doop- en trouwfeesten of fancyfairs etc. niet verloren en worden zij voor het nageslacht bewaard. Ons fotoarchief is inmiddels uitgegroeid en omvat zo'n 6000 - 7000 foto's die allemaal digitaal zijn opgeslagen.

Contactpersoon: Wino George, Irenestraat 29, tel. 043-4072321

c.  dialect

Deze werkgroep houdt zich bezig met het vastleggen van het dialect van Keer. Het gaat daarbij vooral om die woorden of zinnen die voor het Keerder dialect specifiek zijn. De werkgroep houdt zich niet alleen bezig met Keerder woorden, maar besteedt ook aandacht aan de spelling. Dankzij de werkgroep staan momenteel ruim negentig uur ‘Keersj" w.o. teksten en verhalen, op cassettebandjes.

Contactpersoon: Frans Mingels, Keunestraat 16, tel. 043-4071500

 

 

Werkgroep Interview

Tot de taak van deze werkgroep behoort het afnemen van interviews. Daarbij kunnen tal van onderwerpen aan de orde komen. Het kan daarbij gaan om bijzondere personen die in het dorp gewoond hebben, maar ook over specifieke onderwerpen (oude gebruiken en gewoonten). Hiertoe staat de werkgroep moderne opnameapparatuur ter beschikking. De interviews worden vooral gebruikt als "materiaal" voor een artikel in de Keerder Kroniek. Inmiddels heeft de werkgroep zo'n 40 interviews afgenomen over een breed scala aan onderwerpen.

Contactpersoon: Pierre Lemmens, Kerkstraat 26, tel. 043-4071555

 

Redactie Keerder Kroniek

 

Voorzitter

drs. Simon Peters Beatrixstraat 43, tel. 043-4071974

Leden

  • - drs. Harry Beckers
  • - Jean Janssen
  • - drs. Fons Meijers
  • - Jo Purnot

Subcategorieën

Gebruikers
5
Artikelen
2075
Artikelen bekeken hits
9486645

Today 22

Yesterday 39

Week 276

Month 854

All 182400

Currently are 26 guests and no members online

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME