Keerder familienamen onder de loep (3)

door Lei Haesen

In deze derde bijdrage over de oorsprong en betekenis van Keerder familienamen komen weer elf geslachtsnamen aan de orde.

voornaam   roepnaam familienaam
Henricus (=de machtige) Hendrik, Hein, Heijn Hendriks, Heijnen

Louis Heijnen uit Schimmert trouwde in 1902 met Hanneke Everaerts. Klik hier voor dit gezin.

 

 

voornaam  roepnaam familienaam
Herbrecht, Heribert
(=de schitterende strijder)
Herb Herben

Een oud geslacht. Deze naam komen we in het oudste kerkregister (1614) vaak tegen. Vermoedelijk doordat verschillende gezinnen in die tijd in Honthem, Keer en Cadier woonden, kregen enkele leden de aliasnaam Willems, mogelijk genoemd naar de stamvader Wilhelmus (Willem). De huidige naamdragers Herben zijn nakomelingen van de in Oud-Valkenburg geboren Willem Herben (1871-1951) en zijn echtgenote Maria Christina van Reij (1876-1939). Via Schin op Geul vestigde het gezin zich in 1910 in Keer.

voornaam roepnaam familienaam
Huso (=huis, maar ook een oude  Germaanse voornaam) Heusschen

 Klik hier voor de familie Heusschen

voornaam roepnaam familienaam
Hune, Huni (= de reus, oude Germaanse naam) Huinen, Huijnen

De grootste tak in Keer met de naam Huijnen zijn of waren nakomelingen van de in 1741 in Sint Geertruid geboren en in 1812 in Honthem overleden landbouwer Laurentius Huijnen en zijn vrouw Maria Catharina Frijns (Frints) uit Margraten. Van jongere datum is de in 1842 in Berg en Terblijt geboren hoefsmid Andries Huijnen. Hij trouwde met zijn dorpsgenote Maria Catharina Duijsings. In Keer werden uit dit huwelijk dertien kinderen geboren.

 jrg2blz168

 Maria Catharina (Triene), Lins en Pie Huijnen (allen ongehuwd) en dienstmaagd Maria Schreurs, later gehuwd met Louis Starmans. De ongehuwde broers en zuster waren kinderen van Lambertus Huijnen en Maria Cornelia van Proemeren en de eerste bewoners van het huis Honthem 42. Opname circa 1920.

voornaam roepnaam familienaam
Jacobus (=hielhouder) Jacob, Jeu(ke) Jacobs, Jeukens

De meest thans bekende naamdragers, zoals wijlen pater Sjeng Jacobs, zijn nakomelingen van de in Houthem geboren Cornelis Jacobs. Na zijn huwelijk in 1827 met Ida van der Linden vestigde het paar zich in Keer.

voornaam roepnaam familienaam
Lambertus (=beroemd in zijn land) Lemmen Lambrechts, Lemmens, Limpens, Lemmerling en Lem(mer)lijn

Reeds meer dan 300 jaar weten de nakomelingen van Joannes Lemmens en Barbara Aerts, zich in Keer te handhaven. Mathijs en zijn eerste vrouw waren in 1690 gehuwd in Cadier.

jrg2blz169 

Maria Catharina Gertrudis Bessems, gehuwd met Johannes Joseph Hubertus Lemmens, en zeven van haar kinderen. Links van haar Sjaak en rechts Sjiel en Fien. Op de voorgrond van links naar rechts Sjeng, de tweeling Marie en Mien, en Lies. Opname circa 1930.

 De tak Lemmerling is van aanzienlijk jongere datum. De in Margraten geboren en in 1906 in Cadier en Keer met Maria Elisabeth van Promeren gehuwde Johannes Franciscus Joseph Lemmerling was de eerste naamdrager in ons dorp.

voornaam roepnaam familienaam
Jasparus (=schatbewaarder) Jaspar Jaspars

 De in Nederheim (België) geboren Joannes Jaspars werd  in 1790 pastoor van Cadier. Zijn broer, brouwer Egidius Jaspars, gehuwd met Maria Catharina Geelen uit Margraten, vestigde zich enkele jaren later in Keer.

voornaam roepnaam familienaam
Martinus (=strijder) Merten, Marten Me(e)rtens, Martens

Mertens was een bekende schepenfamilie in de zestiende en zeventiende eeuw. Een herinnering aan twee leden van dit geslacht is terug te vinden in een oud grafkruis op het kerkhof, waarop de namen van Pieter Mertens (+1632) en zoon Mertens (+1645) zijn uitgekapt. Beiden waren schepen van Cadier (klik hier voor het artikel)

voornaam roepnaam familienaam
Bernardus (=sterk en moedig als een beer) Naard Narings, Narinx

De huidige naamdragers zijn nakomelingen van de in Eckelrade geboren landbouwer Hubertus Christianus Narinx (1842-1918) en zijn echtgenote Maria Catharina Koeijmans (1847-1914) uit Honthem. In Honthem werden uit dit huwelijk twaalf kinderen geboren.

voornaam roepnaam familienaam
Bonifatius ( = weldoener) Fetschin (klemtoon op “schin”) Schins, Schijns

De stamvader van Keerder tak Schijns was de omstreeks 1775 in Sippenaken bij Teuven (België) geboren Nicolaas Schijns. Hij trouwde met onze dorpsgenote Maria Anna Dobbelsteijn. Zoon Egidius was onder andere pachter van de Hof Beusdael (Bemelen). Hij en zijn kinderen dragen overigens de naam Schins. Een andere zoon, Nicolaas Hubertus, ging op ’t Rooth wonen.

voornaam roepnaam familienaam
Mathias (=geschenk van Jaweh) Thijs Thijssen(s)

Het geslacht Thijs(sen) was zeker al in de zestiende eeuw in Honthem gesetteld. Nakomelingen vestigden zich in Keer en Cadier en behoorden tot het midden van de achttiende eeuw tot de grootste families in de parochie en tot de “notabelen” van het dorp. Leden bewoonden onder andere de hof “op de Keun” en waren pachters van onder meer de hoeve van kasteel Vaeshartelt. Het oude grafkruis van de echtgenote en een zoon van schepen Lambertus Thijssen herinnert nog aan dit geslacht.

jrg2blz171

Grafsteen op het oude kerkhof van Judith Caenen, echtgenote van Lemmen Thijssen, en haar zoon Christiaen Thijssen.         

 

                                                                                                                 (wordt vervolgd)

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME