De Goede Week van 1959

Herinneringen

 "Keender, loup mer doèr, blief heej neet sjtoeën

De Goede Week van 1959
door Louis van Proemeren

Samen naar school
In Honthem kwamen wij, als schoolkinderen, elke schooldag om half acht op de wegsplitsing bij de boerderij van Baenen () bij elkaar. Gezamenlijk gingen we dan eerst naar de kerk, want dagelijks kerkbezoek was voor de schooljeugd verplicht. Na afloop van de kerkdienst gingen we direct naar school. We waren ongeveer een half uur onderweg. Weer of geen weer altijd te voet. De heenweg verliep georganiseerd, op weg naar huis was dat anders, dan was er de gelegenheid om allerlei kattenkwaad uit te halen.

jrg2018blz106

Foto ter hoogte van Blankenberg, jaren vijftig. Op de achtergrond het Mariakapelletje. Het staat er nog steeds.
Sjef en Gertruid van Proemeren, Jeanne Aarts, Nico van Proemeren, Mia Brouwers, Wim van Proemeren, Mia Starmans, Bèr Beckers, Sjuul van Proemeren,
Wiel Brouwers, Marieke Beckers, Fien Brouwers, Jan Starmans, Frans Aarts, Lisa van Proemeren., Agnes Brouwers, Mia Brouwers, Henk Grootjans, Pierre Aarts,
Kit Grootjans, Maria Mingels, Math Brouwers en Jeanne Mingels.

 Vreselijk ongeval
Het was een maandagmorgen, 23 maart 1959 op weg naar school. Het was , dus de paasvakantie stond voor de deur. Samen met mijn vriendje, Joke Beckers, liep ik zo'n 25 meter voor de groep uit en we maakten plannen over wat we tijdens de komende vakantie allemaal zouden gaan doen. We waren zo enthousiast in gesprek dat we niet in de gaten hadden dat we plotseling op de Rijksweg stonden, midden op de witte streep. Uit beide richtingen kwamen auto's op ons af. We hoorden de andere kinderen roepen: " (blijf staan, blijf staan").  Mijn vriendje, Joke, probeerde toch terug te lopen naar de kant, maar werd hierbij geschept door een auto die uit de richting kwam.

jrg2018blz107

Daar stonden wij toen allemaal verbijsterd op het fietspad bij elkaar. De kantonnier Colla Essers, die in de buurt aan het werk was, had alles gezien en kwam naar ons toe en zei: "Keender, loup mer doèr, blief heej neet sjtoeën". De dag erna overleed Joke in het ziekenhuis van Maastricht. Mijn vriendje werd op om drie uur begraven. Zijn vriendjes en vriendinnen uit Honthem waren erbij.

Hierna veranderde voor mij de Goede Week voor altijd. Zelfs na bijna zestig jaar gaat geen Goede Vrijdag voorbij of ik sta stil bij dit vreselijk ongeval.

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla templates by L.THEME